De vuurtoren van Ameland staat ten noordwesten van het dorp Hollum. Een routebeschrijving is niet nodig. Bijna overal op het eiland is hij te zien.
De gietijzeren vuurtoren is in opdracht van koning Willem III gebouwd. De bouw werd vanaf 1880 door de ijzergieterij Nering Bögel uit Deventer verricht. Het is voor het eerst in werking gesteld op 10 mei 1881.
Momenteel is de lichtsterkte 55.292.030 lumen.
Elke 15 seconden zien we 3 lichtstralen.
De vuurtoren is voor het publiek toegankelijk
Noordelijk van de algemene begraafplaats van Nes, aan het begin van de Duinlandsweg, ligt een dobbe ( vijver) die de “Willibrord-dobbe” wordt genoemd. De dobbe herinnert aan de tijd dat koning Radboud een ontmoeting had met de Ierse benedictijner monnik Willibrord (658 – 739). Het een en ander speelde zich af in de tijd dat Ameland nog Fositaland werd genoemd. Fosita was een heidense godin en werd op Ameland aanbeden. De dobbe was een heilige bron en werd door Radboud bewaakt. De monnik Willibrord strandde met zijn schip op Ameland tijdens een storm op de Noordzee. Willibrord, terugkerend van een mislukte zending naar Denemarken, wilde de Amelanders bekeren tot het Christendom. Hij doopte enige Amelanders met water uit de heilige bron.
Radboud raakte hierdoor nogal ontstemd en doodde een man uit het gezelschap van Willibrord terwijl Willibrord van het eiland werd verbannen.
Elk dorp kende wel een “brandspuithuuske”, ze werden rond 1913 gebouwd en gebruikt om de brandspuiten in te bewaren.
Het brandspuithuuske in Nes is bewaard gebleven en gerenoveerd.
U kunt het vinden op de kruising van de kardinaal de Jongweg en de Burgemeester Waldastraat, ter hoogte van het adres kardinaal de Jongweg 19
De “verwachting” Staat in Hollum op de kruising Molenweg en Jacob de Vries straat in Hollum.
Er wordt regelmatig meel en mosterd gemalen.
De molen is een “tweedehandsje” . Oorsponkelijk stond hij in Burcht (Overijssel) en werd in 1989 gekocht. De molen is sinds 1991 weer in gebruik.
De Ballumerbocht wordt niet alleen door de reddingboot en werkverkeer gebruikt, maar ook door een aantal oldtimer reddingboten. De boten zijn in particulier bezit.
De bekendste is waarschijnlijk de Neeltje Jacoba die niet alleen als reddingboot een roemrucht verleden heeft.
De museumhaven heeft ook een naam: “Zeemanshoop”
In Nes komt de veerboot aan. De eerste indruk is dat Nes het grootste dorp op het eiland is, helaas voor Nes hebben ze toch zo’n 150 inwoners minder dan Hollum.
Er is wel meer activiteit van de middenstand in Nes, vele gezellig lonkende etalages trachten uw portemonnee uit te dunnen. Gedurende het hoogseizoen is er bijna wekelijks een markt in het dorp. De kraampjes zijn over het hele dorp verspreid.
De dorpskern is gebouwd rond de vrijstaande toren die vroeger ook voorzien was van de noodklok.
Ook Nes kent vele commandeurshuizen.
Even buiten het dorp bevindt zich het natuurcentrum.
ameland.net is dé boekingssite voor leuke en betaalbare vakantie-accommodaties.
Hier vind u ook handige adressen van Amelander ondernemingen en dienstverleners.