Hollum
Ballum
Nes
Buren
Previous
Next

Het eiland

Het eiland Ameland is een zelfstandige gemeente dat deel uit maakt van de provincie Friesland.
Lange tijd heeft het eiland zich gedragen als een zelfstandige staat. Dit werd uiteraard aangevochten door aangrenzende landen, tot schermutselingen daarover is het echter nooit gekomen.

De Amelander vlag bestaat uit vier banen, afwisselend blauw, geel, blauw en geel. In het blauwe gedeelte een wassende maan en in het gele gedeelte drie schuine balken.

Op 1 april 2020 bedroeg het aantal inwoners 3.718 (bron: CBS).
Deze zijn als volgt over de dorpen verdeeld: Hollum 1150, Nes 1085, Buren 680 en Ballum 355.

Ameland kent een eigen dialect, het Amelands.

vlag van ameland
Vlag van Ameland.
wapen van Ameland
Het wapen van Ameland.

De dorpen

Hollum is het meest westelijk gelegen plaatsje op Ameland. Verder naar het oosten liggen Ballum, Nes en Buren. In Ballum zetelt de gemeentelijke overheid. 

Nes is de plaats waar u de meeste toeristen zult tegenkomen en Buren is het dorp dat grenst aan het natuurgebied “het Oerd”.

Vroeger waren er nóg twee dorpen, Sier en Optenoort. Andere geschriften spreken van een derde verdwenen dorp, Swartwoude. Ook wordt Oerd als een verdwenen dorp genoemd.

Ballum

Het kasteel van de Cammingha's
Het Cammingha slot moet er ongeveer zo hebben uitgezien.
Gemeentehuis Ballum
Het huidige gemeenthehuis in Ballum.
Vliegveld Ameland bij Ballum
Spoedeisende hulp vanuit Ballum met een helicopter.

De gemeentelijke overheid zetelt, na een kort verblijf in Nes, weer in Ballum. Ameland wordt al eeuwen bestuurd vanuit Ballum. Vroeger door de Cammingha’s, nu door Burgemeester en Wethouders!

Het slot van de Cammingha’s moet er ongeveer uit hebben gezien als de afbeelding hiernaast.

Het slot raakte door gebrek aan onderhoud vervallen. In 1829 werd het afgebroken en werd het puin door Terschelling gebruikt om er de zeedijk mee te verzwaren.

Wellicht geïnspireerd door de vergane glorie van de Cammingha’s heeft het huidige gemeentehuis een middeleeuws uiterlijk. Het oostelijk gedeelte is zowaar nog van kantelen voorzien.

Ten Noorden van Ballum ligt “Airport Ameland”, het vliegveld dat vooral interessant is voor sportvliegers. In de zomer strijken ze er neer als een zwerm horzels. De kleine vliegtuigjes zijn vanwege het geproduceerde lawaai duidelijk aanwezig. Vanaf het vliegveld worden rondvluchten en parachutespringen georganiseerd.

Het vliegveld doet ook dienst als thuishaven voor de reddingshelikopter. Jaarlijks vinden er vele vluchten vanaf hier plaats met aan boord zieken of slachtoffers van een ongeval.

 

Door Ballum naar het zuiden rijdend ligt achter de Waddendijk de Ballumerbocht. Dit is de aanlegplaats van de reddingboot.

Regelmatig bestaat de mogelijkheid mee te varen. Een belevenis om nooit te vergeten!

Terug naar het noorden, naar het strand, waar u wordt geconfronteerd met het meest dynamische stuk strand van Ameland en wellicht van Nederland. Het Bornrif zorgt voor stromingen die onvoorspelbaar zijn. Het resultaat is dat de duinen sinds 1998 zo’n 50 meter per jaar teruggedrongen worden.

BALLUM2
gemeentehuis1
gemeentehuis2
paardenstandbeeld
IMG 0368
IMG 0370
IMG 0371
IMG 4534
kerkballum
nobel1
nobelinherfst
PICT0062
PICT0063
DSC00004
STRAND BALLUM
STRAND BALLUM2
strandhaak
strandpavballum2
Herschaalde kopie van Afbeelding 461
Herschaalde kopie van Afbeelding 511
BALLUM2
gemeentehuis1
gemeentehuis2
paardenstandbeeld
IMG_0368
IMG_0370
IMG_0371
IMG_4534