Bezienswaardigheden

Op de algemene begraafplaats van Nes liggen 69 doden uit de Tweede Wereldoorlog begraven, afkomstig uit landen van het Gemenebest.

Algemene begraafplaats Ameland

De meeste doden zijn op het eiland aangespoeld, zoals soldaat Richard Carswell van de Queen’s Own Cameron Highlanders of Canada, die omkwam bij de Raid op Dieppe.

monument gevallenen in Nes op AmelandOorspronkelijk waren de oorlogsgraven op Ameland verspreid over alle vier begraafplaatsen op het eiland. Aan het eind van de oorlog waren er 98 oorlogsgraven op de algemene begraafplaats. De Amerikanen zijn gerepatrieerd of overgebracht naar de militaire begraafplaats in Margraten. De Fransen en Marokkanen (gesneuveld bij de evacuatie uit Duinkerke) zijn in 1949 deels gerepatrieerd, deels overgebracht naar het Franse ereveld in Kapelle (Zeeland). Meerdere militairen in dienst van het Gemenebest en Polen zijn in 1952 om onduidelijke redenen overgebracht naar het Jonkerbos War Cemetery te Nijmegen. Alle Duitse oorlogsgraven werden in 1959 overgebracht naar de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn.

Op de begraafplaats staat een herdenkingskruis (Cross of Sacrifice) naar ontwerp van Sir Reginald Blomfield. Het is uitgevoerd in natuursteen, en er is een bronzen zwaard op aangebracht.

Meer informatie over Ameland tijdens de oorlog.

bril

Snel boeken

www.ameland.net

ameland.net is dé boekingssite voor leuke en betaalbare vakantie-accommodaties.

Hier vind u ook handige adressen van Amelander ondernemingen en dienstverleners.