Paasvuren kennen we niet meer, de kinderen spelen een heel bijzonder spel, het “eirollen”, ook “eismiken” genoemd.
De kinderen dragen een netje om de hals waarin een aantal gekleurde hardgekookte eieren. Ze gaan daarmee naar het “Paaskeduun” bij Nes, het strand bij Ballum en bij Hollum naar het “Eislaanderdûn”. Vervolgens worden de eieren van het duin gerold. De kunt is dan welk ei het verst rolt. Mocht een ei breken dan is er geen andere keuze dan hem op te eten.
Er wordt nu niet veel meer gedaan aan het Pinksterfeest, vroeger werd de komst van de zomer gevierd door versieringen.
In Nes en Buren wordt nog Sint Maarten gehouden. De kinderen gaan dan rond met lampions en zingen de sint martinus liedjes. Uiteraard in de hoop dat de aanhoorders vrijgevig zullen zijn.
Op 4 en 5 december zijn niet-eilanders niet welkom op Ameland. Bent u er toch waag u dan niet buiten. Sundeklaas is een echt Amelands feest dat alleen bedoeld is voor de Amelanders.
De bekende schrijver J.W.F. Werumeus Buning noemde noemde Ameland vanwege het eilander gebruik “Het Eiland der Demonen”.
De jonge jongens van 12 tot 17 jaar vieren op 4 december “Kleine Sunneklaas. Ze”hebben zich vermomd in witte kleden en dragen knuppels en koeienhorens. Hun doel is om als ‘baanvegers’ kinderen onder de twaalf met veel lawaai te verjagen.
Een avond later is het de beurt aan de volwassen Sundeklazen. Alle ramen zijn geblindeerd, het is niet ongebruikelijk om niet geblindeerde ramen in te slaan.
Iedereen wordt van straat geveegd, soms met een knuppel. Vrouwen hebben zich verzameld in zogenaamde “huuskes”. Deze worden door de Sundeklazen bezocht. Er wordt gedanst. Het feest duurt voort tot diep in de nacht.