Ritske Moai

Ze wordt ook wel de heks van het Oerd genoemd.
Tijdens stormen liet ze schepen stranden om ze vervolgens te plunderen.
Door haar toedoen verdronk haar zoon Sjoerd tijdens zo’n actie.

Het beeld staat op het plein in het centrum van Buren.

Crash bommenwerper

De bommenwerper werd boven Helgoland door luchtafweergeschut (FLAK) geraakt en vermoedelijk ook door Duitse jagers. Het lukte niet het toestel in de lucht te houden en het stort neer op Ameland in een weiland bij de Pietje Miedeweg. Aan de Jelmeraweg is bij het fietspad een gedenkteken geplaatst.

dijkswachters

De dijkwachters

Zo bewaakten de dijkwachters in vroeger tijden de dijk. Het beeld is in 1991 geplaatst ter herinnering aan het feit dat toen de Amelander zeedijk op deltahoogte is gebracht. Helaas blijkt dat niet hoog genoeg voor de toekomst. In 2016 is er een begin gemaakt om de dijken opnieuw te verhogen.

De beelden staan op de dijk bij de Ballumerbocht.

dijkwachtplakkaat

De Valk

Monument ter herdenking van de slachtoffers van de Valk in Hollum op Ameland.Standbeeld ter nagedachtenis van de opvarenden van het fregatschip “de Valk” dat op 10 november 1799 strandde op het strand van Hollum.

Het beeld staat op het “Engelsmanduun” aan het eind van het Jan Roepespad.

Paarden

paarden bij het gemeentehuis van amelandDeze paarden zijn een eerbetoon aan de dekhengsten van de koninklijke stoeterij.

Het beeld staat voor het gemeentehuis in Ballum.

Kardinaal de Jong

kardinaaldejong

Aan de kardinaal de Jongweg staat het standbeeld van kardinaal Johannes de Jong (1885-1953). Hij was op Ameland geboren en werd in 1936 benoemd tot aartsbisschop van Utrecht.

meer informatie in wikipedia

Het beeld staat in Nes op de kruising van de kardinaal de jongweg met de burgemeester Waldaweg.

De schalken

De schalken op AmelandAmelanders hadden veel last van rovende Friezen. Een aantal Amelanders besloot een galg te gaan bouwen. Het hiervoor benodigde hout werd gestolen op Terschelling.

De overlevering wil dat de drie balken in het Amelander wapen te danken zijn aan deze actie.

De Amelander schalken,
Hebben gestolen 3 balken,
Des avonds in de maneschijn,
Daarom zal dit hun wapen zijn.

Het beeld staat aan de Plantsoenstraat in Hollum.

Hidde Dirks Kat

Standbeeld voor Hidde Kat in Hollum op AmelandDirk Kats was walvisvaarder en voer als commandeur op de brik “Juffrouw Clara”. In 1777 werd zijn schip met nog 9 andere door het ijs gekraakt. Enkelen, waaronder Kats werden gered door Eskimo’s. 310 walvisvaarders overleefden de schipbreuken niet.

meer informatie

Het beeld staat in het gazon van “De Stelp” in Hollum aan de H.D. Katstraat.

Monument voor de verdronken paarden op amelandOp 14 augustus 1979 kwam de in Hollum gestationeerde reddingboot Mr. Adriaan de Bruine hulp verlenen aan het in nood verkerende Duitse jacht Windspiel 4. Bij het lanceren van de paardenreddingboot in zee gleed de kar in een diepe geul. De acht paarden konden niet tijdig losgekoppeld worden van het onderstel en verdronken. Het was ongeveer vijf voor negen ‘s avonds. De bemanning van de Windspiel 4 werd gered. De redders waren niet op de hoogte van het drama dat zich bij de lancering had afgespeeld.

bril

Snel boeken

www.ameland.net

ameland.net is dé boekingssite voor leuke en betaalbare vakantie-accommodaties.

Hier vind u ook handige adressen van Amelander ondernemingen en dienstverleners.